Industria | Lighting Qualiteers

Binnen 2 maanden van presentatie tot uitvoering in Wijk bij Duurstede

Kennis van zaken, een goede samenwerking en korte lijnen in Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft de lat hoog liggen als het gaat over circulariteit en verduurzamen. Het verledden van de openbare verlichting maakt hier onderdeel van uit. Er is inmiddels al meer dan 70% verled en ieder jaar wil de gemeente hier 10% aan toevoegen. Tom van Boggelen, adviseur beheer wegen, verkeer en openbare verlichting, is hier verantwoordelijk voor bij de gemeente. De relatie tussen de prestaties, de kosten en de risico’s wordt iedere keer tegen het licht gehouden en in kaart gebracht. Tom laat niets aan het toeval over!

Kortgeleden werd voor 220 relatief jonge Iridium armaturen een energiezuinige oplossing gezocht. Tom van Boggelen is samen met een adviseur van Hoebink en Marc Wonink van aannemer Speer Infra om de tafel gaan zitten om te overleggen wat de beste oplossing zou zijn. Duurzaamheid en circulariteit zijn binnen de gemeente erg belangrijk dus het lag voordehand om te kiezen voor een retrofit oplossing.

De experts van de gemeente, Hoebink en Speer Infra hebben met elkaar een lijst van proportionele eisen en voorwaarden opgesteld. Wat wil zeggen niet té veel eisen en oplossingsgericht gedacht zodat het een succesvolle aanbesteding zou worden. Daarnaast hadden zij bedacht dat het een mini-competitie zou worden en dat een demo-model aangeleverd moest worden. Iedere gestelde eis zou worden beloond met een aantal punten als daaraan voldaan werd. De levertijd, de prijs en  montagesnelheid waren belangrijke aspecten, maar ook de presentatie.

De informatie gegeven door de verschillende partijen is eerst uitgebreid gecheckt op het demomodel. Er is gebruik gemaakt van officiële meetrapporten. OliNo heeft de modules gemeten in het armatuur, deze uitkomsten zijn gebruikt bij de beoordeling.

Bij de presentatie was productkennis van belang maar werd ook de montagesnelheid gecheckt. Marc Wonink, van aannemer Speer Infra stond er met een stopwatch bij! Als specialist in de aanleg en het onderhoud van openbare verlichting vindt hij de montagesnelheid immers een belangrijk punt. Een snellere montage betekent natuurlijk ook minder montagekosten voor de gemeente. In minder dan 5 minuten was de oude lamp vervangen voor de nieuwe Industria module.

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft gekozen voor de oplossing van Industria. Naast de kwaliteit van het product, de prijs en het snelle schakelen waren er nog een aantal pluspunten. Het bestaande armatuur bestaat uit een kunststof kap met eronder een glazen ‘bol’ om de lamp te beschermen. Het glas wordt in de nieuwe situatie weggelaten wat niet alleen tijd bespaart in de montage maar ook tot wel 10% beter rendement geeft. De oude lampen hadden een levensduur van 3 à 4 jaar, de nieuwe modules 20 jaar. Met een terugverdientijd van 5 jaar is ook dat aspect erg gunstig.

Tom van Boggelen vindt het ook prettig dat de hoeveelheid verpakkingsmaterialen zo veel mogelijk worden beperkt en dat de modules in Nederland worden geproduceerd. Dat laatste is positief vanuit duurzaamheidsoogpunt maar is ook praktisch bij nabestellingen. Door de slimme manier van verpakken van Industria namen de modules minder ruimte in beslag en kon de aannemer enorme hoeveelheden units mee naar de werklocatie nemen. Alle modules zijn door Speer Infra binnen een week geplaatst op de hoofdwegen in Wijk bij Duurstede. Deze snelheid scheelt vanzelfsprekend in kosten maar de hinder was daardoor ook minimaal.


Kennis van zaken, een goede samenwerking en korte lijnen, ook dat zijn sterke punten van Industria.

Industria Technical Lighting.
Kies voor duurzaam, kwaliteit én energiebesparing.

 

Fotocredits: Gemeente Wijk bij Duurstede, Sam Mika

 

Neem contact op

Vul het formulier in en wij nemen contact op

Dank u wel! We hebben uw formulier ontvangen!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Laatste nieuws